Világos színű, kellemes illatú, különleges
minőségű desszertméz. Magas gyümölcscukor tartalma lassan ikrásodik, akár 1-2
évig is megőrzi állagát. A világ három legkevésbé kristályosodó fajtaméze
között tartják számon. A benne lévő robizin és akacin enyhíti a köhögést, és
rendkívül jó fertőtlenítő hatással bír. Erős méregtelenítő és köhögéscsillapító
hatású. Fogyasztható túlzott gyomorsav termelődés ellen is, és a mézben lévő
magas gyümölcscukornak köszönhetően májregenáló hatása is van. Alacsony szacharóz
tartalma miatt az akácméz kis mértékben fogyasztható a cukorbetegek számára is.
A benne lévő gyümölcscukor lassan alakul át a szervezetben az azonnal
felhasználásra kerülő szőlőcukorrá. Így a vércukor szintet nem ugrasztja meg
hirtelen. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt
Hungaricumnak számít.