A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy
koncentrált táplálék, természetes produktum. Íze édes, illatos, jellegzetes
szagú. A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte
valamennyi, a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a
nélkülözhetetlen aminosavakat. A 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. Jelentős
mértékben tartalmaz különböző vitaminokat, közel százféle enzimet és sok
nélkülözhetetlen ásványi anyagot. Rendszeres fogyasztásával nagyon sok betegség
előzhető meg, illetve tünete csökkenthető.
A hárs virágpora
nyugtató, lázcsillapító, a felső légúti szervekre gyógyhatású. Leginkább az
idegrendszerrel kapcsolatos problémák enyhíthetők, szüntethetők meg vele.
Nagyon jól alkalmazható álmatlanságra. Kiváló
antioxidáns forrás, tehát védi a sejteket a káros szabad gyökök ellen. A népi gyógyászatban a
hárs virágot vértisztító és idegerősítő hatása miatt is alkalmazták.